Archive for 28 marzo, 2013

Constitució Executiva Ciutadella

Ahir dimarts dia 26 de març es va constituir a la seu del PSOE de Ciutadella l’agrupació local de Joventuts Socialistes de Ciutadella. Tant el secretari general de JSMenorca, Miquel Company, com la secretària general dels socialistes de Ciutadella Pilar Carbonero, van destacar la rellevància de que l’agrupació de Ciutadella hagi estat la segona agrupació local en constituir-se després del congrés insular d’aquest estiu. Carbonero va remarcar l’empenta i la il·lusió que això suposa per als socialistes de Ciutadella, molts d’ells presents a l’acte.

IMG-20130326-WA0008

Reunits els militats en assemblea va ser elegida secretària general de l’agrupació Sofia Wall Truyol i va proposar l’executiva local formada per Jordi Benegas Bueno, Secretari d’Organització, Sheila Gordo Guirao, Secretària de Política Municipal i Nan Mascaró Pons, vocal. Ambdues propostes van ser aprovades per unanimitat dels vots dels militants.

IMG-20130326-WA0003

En el seu parlament, Sofia Wall, llicenciada en ciències polítiques, va exposar la seva voluntat de crear un espai de diàleg per als joves de Ciutadella i va remarcar la necessitat d’entendre la democràcia no només com una elecció cada quatre anys sinó com un sistema que ha de garantir la igualtat d’oportunitats, la integració social i el benestar de tothom perquè, “de no ser així estem parlant d’una democràcia incomplerta”.

La secretària general, que s’incorporarà directament al comitè local del PSOE de Ciutadella, va dir que hi exposarà l’opinió dels joves socialistes coincideixi o no amb l’opinió del partit o del comitè i va recollir les paraules de Vicenç Tur que va animar tots els joves a continuar la línia presa “d’esperit crític, de carrer i sense por a dir el que pensen” perquè és vital per a recuperar la comunicació i les sinèrgies amb la ciutadania.

8 de març, Dia Internacional de la Dona

La necessitat de seguir avançant per a la igualtat entre dones i homes

DiaDeLaDonaDes de fa més d’un segle es commemora el dia 8 de març com el “Dia Internacional de la dona”. Una data que no ha de passar inadvertida per cap dels ciutadans i ciutadanes del planeta, ja que simbolitza una història d’esforç i de lluita de generacions senceres de dones que han intentat, i que continuen treballant per a construir un món més just.

Un món on els drets d’homes i dones siguin iguals, on la “diferència corporal” no sigui una limitació, un planeta en el qual néixer dona no sigui una causa de discriminació sexista.

Existeixen diverses versions respecte al 8 de març com a data per a commemorar els drets de les dones. En la més coneguda d’elles es parla de l’incendi en una fàbrica tèxtil de Nova York l’any 1857 (data que canvia depenent de la font), on més de 100 dones realitzaven una vaga reclamant una jornada laboral de només 10 hores. Durant la protesta les treballadores van ser tancades dins de la fàbrica i es va incendiar de manera intencionada tot l’edifici, acabant amb la vida de totes elles. Per tant aquest dia es considera una manera de recordar la lluita d’aquelles dones que van arriscar la seva vida per reclamar un dret que, els hi corresponia.

Els orígens de la lluita de les dones per la igualtat estan lligats als partits socialistes d’Estats Units i Europa. El primer a integrar les reivindicacions feministes en la política quotidiana va ser el Partit Socialista Nord-americà, que el 28 de febrer de 1909 va instaurar unes jornades de reflexió i acció denominades Woman’s Day, amb l’objectiu de fer campanya pel sufragi universal i contra l’esclavitud sexual. Posteriorment, a l’agost de 1910 a Copenhaguen es va celebrar la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, on es va aprovar per unanimitat proclamar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora com a mètode de lluita i de promoció de la igualtat de drets laborals de les treballadores. Això va ser possible gràcies a un document elaborat per la socialista alemanya Clara Zetkin que perseguia fixar aquesta data com a record i reivindicació de milers de dones que van sofrir desigualtats. Fa més d’un segle Zetkin es va enfrontar a milers de detractors i de polítiques conservadores, amb l’objectiu d’impulsar el moviment femení; reivindicar l’alliberament de les dones i el seu ple desenvolupament com a éssers humans per a la construcció d’una societat socialista i allunyada de les desigualtats De la mateixa manera, la seva companya Róza Luksemburg advertia dels riscos del racisme, la guerra i el sexisme. Van ser aquestes militants socialistes les primeres a lluitar pels drets de les dones.

A partir de la decisió adoptada a la conferència de Copenhaguen, es va celebrar el primer Dia internacional de la Dona el 19 de març de 1911 a diversos països d’Europa. En aquesta primera trobada van assistir més d’un milió de persones, exigint per a les dones el dret a vot, el dret a l’ocupació de càrrecs públics, el dret a la formació professional, el dret al treball i a la no discriminació per ser dona. Però la desigualtat per a les dones seguia sent una cosa quotidiana. Amb els anys es van incorporar noves agrupacions de diferents països que es van sumar a aquesta lluita.

La importància que té per nosaltres, les Joventuts Socialistes de Menorca, recordar la disputa d’aquestes grans dones socialistes per la igualtat de drets entre homes i dones, ens fa sentir orgullosos de la nostra ideologia i dels nostres valors. Saber que van ser aquestes dones i els seus ideals, les que van engegar la considerada revolució més llarga de la història, ens serveix per entendre que formem part d’aquest grup de gent que creu en la igualtat de drets per a tots, malgrat que existeixen altres grups (fins i tot en els poders públics) que encara en aquest segle intenten soscavar la importància del rol de la dona en la societat. La realitat actual ens demostra que queda molt per fer, que fins i tot en les societats modernes occidentals hi ha problemes de desigualtat quant a drets, salaris i responsabilitats. Els governs Socialistes d’Espanya han estat els grans impulsors de la igualtat, i està a la mà dels nostres joves socialistes continuar amb aquesta lluita. SEMPRE ENDAVANT!

 

Joventuts Socialistes de Menorca