Archive for Ideari

#DepènDeTu

MANIFEST PER PALESTINA

Des de les Joventuts Socialistes de Menorca ens veiem amb la obligació moral de pronunciar-nos sobre els darrers esdeveniments ocorreguts a la franja de Gaza.  L’assassinat de tres joves israelians el passat 30 de juny, després d’haver estat segrestats, ha desencadenat el que ja s’anomena la Tercera Intifada. Segurament, el segrest dels tres estudiants va ser una resposta a la proposta aprovada pel Govern d’Israel d’ampliar la política d’assentaments i construir 1.500 cases més a Cisjordania i a l’est de Jerusalem.

 Per una banda, el passat 8 de juny les forces de seguretat d’Israel van llençar una operació militar que fins avui ha resultat en 501 víctimes palestines. Segons les Nacions Unides, la majoria de les víctimes són civils. Per altra banda, Hamas ha matat 13 soldats Israelians i ha ferit desenes de civils disparant coets des de la franja a les ciutats d’Israel. A més, centenars de persones han fugit de la franja de Gaza ja que la situació és insostenible, incrementant així el nombre de milers de Palestins desplaçats.

Les dues parts estan guiades pels extrems. Tot i així, hi ha moderats a les dues bandes que estan a favor de la resolució pacífica del conflicte. Des de Joventuts Socialistes volem expressar el nostre suport als moderats Israelians i Palestins. Condemnem públicament el terrorisme d’estat del Govern d’Israel, ocupat pel partit conservador Likkud i demanem que s’aturi l’assassinat sistemàtic de civils. També volem condemnar les accions de Hamas, ja que cap tipus de fonamentalisme ajudarà a trobar una solució al conflicte. Només els moderats d’ambdós bàndols poden arribar a negociar una situació de pau. Mentrestant, la situació de violència només fa que polaritzar cada vegada més a la societat.

Per últim, ens agradaria donar forces als Palestins i Israelians residents a Menorca, així com recordar a les comunitats àrabs i jueves que entre tots hem de cercar el diàleg i la pau, rebutjant els extremismes i la violència.

 

Joventuts Socialistes de Menorca

La importància d’Europa: la joventut pot dissenyar mesures contra l’atur

MIckYEuropees

Per què serveix la Unió Europea? Per quin motiu hem d’anar a votar?…preguntes que tots hem escoltat i que, sovint, queden sense resposta.

Avui podem oferir una resposta clara amb un exemple concret: Europa serveix perquè la joventut de Menorca, i de Balears, tinguem dret a participar en el disseny i desenvolupament de mesures per combatre l’atur .

I així hem començat a fer-ho. En la darrera reunió del Fòrum de la Joventut de Menorca vàrem iniciar el debat per preparar propostes concretes que abordin el problema de l’atur entre la gent jove de l’Illa. Aquest debat s’enceta a partir d’una proposta Socialista aprovada al Parlament sobre el Pla de Garantia Juvenil.

El Pla és un programa europeu que no només lluita contra l’atur dels joves, sinó també afronta les dificultats que tenim per accedir a la formació. Així quan una persona de fins a 25 anys –els Socialistes Europeus vam demanar ampliar-ho fins als 30 anys, però fou rebutjat- porti 4 mesos a l’atur o hagin passat 4 mesos des que acabés l’etapa educativa, l’administració està obligada a facilitar-li una resposta personalitzada: formativa, de contracte laboral o de contracte en pràctiques. En la proposta Socialista també es constata que aquest programa ha d’estar en funcionament, a cadascuna de les Illes, en el segon semestre de 2014.

A més el Parlament també va acordar complir les recomanacions europees que diuen, entre altres coses, que les organitzacions juvenils han de ser consultades i han de participar en el disseny i desenvolupament del Programa. Un compromís traslladat al Consell per la consellera Joana Caules.

Així que, des d’ara, tots els i les joves de Menorca tenim l’oportunitat de dir-hi la nostra  per tancar propostes concretes que ens ajudin a sortir de l’atur, a trobar una primera feina o a continuar  formant-nos.

Les Joventuts Socialistes de Menorca ja hem començat. En la reunió del Fòrum de la Joventut vam plantejar la possibilitat de crear una xarxa de comunicació entre empresaris i joves que cerquen feina dinamitzada pel Consell; una eina potent on penjar currículum i ofertes de treball només de Menorca

És una idea, només un granet d’arena; entre tots i totes hem d’omplir-ho de contingut. Hi ha doblers per fer-ho. A nivell europeu 6.000 milions –encara que els socialistes proposem triplicar aquesta xifra- i per a Balears 33,5 milions; de manera que a Menorca li haurien de pertocar uns 4 milions d’euros. 4 milions que s’han d’invertir, obligatòriament, amb la participació de la joventut de l’Illa.

Les Joventuts Socialistes de Menorca sempre estarem oberts al diàleg i a la feina conjunta amb les administracions per proposar mesures i arribar a acords en benefici dels i les joves. També volem convidar a totes les organitzacions juvenils a treballar plegats per poder fer propostes conjuntes que farem arribar al Fòrum i a totes les institucions a través dels representants socialistes. Estem a la vostra disposició, el nostre correu és: jsibmenorca@gmail.com

 

Miquel  Company

Secretari General JSM i candidat a les Eleccions Europees

Ara s’hauran de fer ses loques

El Consell de Ministres va aprovar el passat dia 20 de desembre l’avantprojecte sobre la reforma de la d’Interrupció voluntària de l’embaràs que passa a dir-se “ley de protección de la vida del concebido y de los derechos de la mujer embarazada”. Una passa enrere més en drets. Una passa més cap a aquella Espanya de la qual ens han xerrat els nostres pares on els drets i les llibertats eren molt limitats. Una llei, la més restrictiva d’Europa, que ens durà 25 anys enrere, com tot el que fa aquest Govern. Per sort o per desgràcia, la gran diferència a dia d’avui és que açò ho estem tenint dins d’una democràcia que té com un dels seus valors més importants la defensa dels drets de les persones.

La nova llei és una bufetada a les dones i al seu futur sobre el qual fins ara –i gràcies a una llei impulsada i aprovada per el PSOE- havien pogut decidir. A més, és també una bufetada pels joves, que amb el discurs del Partit Popular, poden arribar a pensar que la llei vigent fins ara era un mètode anticonceptiu més pels joves i que se n’havia fet un mal ús. Se’ns està definint com a persones irresponsables en temes de sexualitat i reproducció. I que no ens enganin. Els joves sabem perfectament les conseqüències i responsabilitats que duu un embaràs i per això volem que aquest es produeixi en el millor moment i en les millors condicions per a la dona.

Tornant als canvis de la nova llei, un dels aspectes més preocupants és que es suprimeixi la interrupció per anomalia fetal i que tot es basi en el risc psicològic de la mare. La interrupció per malformació no és una discriminació cap a les persones amb discapacitats com diu el ministre Gallardón. La interrupció voluntària de l’embaràs és un dret de la mare a decidir sobre el seu futur i el del seu fill en casos en què no podrà, per exemple, atendre les dificultats d’un fill amb discapacitat. Un dret i una decisió que fins ara tenien i prenien les dones i que, a partir d’ara, prendran –en solitari- el ministre i els bisbes.

Per si no era suficient, la nova llei és que sempre ens quedarà fer-nos els bojos. Tot anirà basat en el risc psicològic de la mare, que hauran de confirmar dos professionals externs al procés d’avortament i del centre on es vulgui dur a terme (en el cas de Menorca, per exemple, que no siguin professionals de l’hospital Mateu Orfila). Aquest és un cas anecdòtic, especialment si tenim en compte la situació en què ha deixat la sanitat el Partit Popular: les llargues llistes d’espera que tenim provocaran que moltes dones quedin fora del termini que marca la nova llei.

Aquesta nova llei rebaixarà el nombre de poc més de 100.000 avortaments que hi ha anualment (xifra que ha baixat en el darrer any)? Per suposat que sí, però no perquè aquesta llei conscienciï a la gent sobre la vida i l’avortament, sinó perquè hi haurà qui ho faci en clandestinitat i, per tant, no figurarà a les dades oficials, mares que pariran tot i ser un embaràs de risc, hi haurà mares que ho faran en contra de la seva voluntat i hi haurà mares que, pel fet de tenir prou recursos, es desplaçaran a un altre país per exercir el seu dret a decidir, tal com ja passava en aquest país ja fa anys.

Des de JSMenorca demanem la retirada d’aquesta reforma de la llei. Volem que es segueixi donant el màxim de suport a les dones i que es respectin les seves decisions. Perquè les dones no són ni tontes ni inútils i tenen criteris i motius per prendre una decisió que en cap cas és fàcil, encara que així ho vengui Gallardón.

Motius per fer vaga? SÍ, MOLTS!

Al llarg dels darrers mesos, des de fa prop de dos anys, s’han succeït les protestes i vagues en
el sector de l’educació. Són vagues totalment justificades i més necessàries que mai, perquè el que està en joc és el sistema educatiu públic, de qualitat i democràtic. Aquest sistema està amenaçat pel que estan fent el govern Bauzà i el Ministre Wert.

Vaga9M

El que està fent el PP amb l’educació pública no són petits canvis de gestió, de millora, d’eficiència. Mentida. El que s’està fent amb l’educació tindrà efectes importants i resultats molt negatius que ens afecten ara i que tindran el seu resultat d’aquí a uns anys. Qui pensi que les mesures preses en matèria educativa són encertades, que s’ho faci mirar. Només els

arguments ideològics, amb la coartada dels econòmics, les poden justificar. I cal saber que les coses es poden fer d’una altra maner

a. Hi ha alternativa. Si més no, que no hi ha alternativa s’ha de demostrar, i aquest govern no ho fa. Tot el contrari.

Ja hem tingut molts exemples d’aquesta ideologia retrògrada, classista i sexista. Hem conegut com el Govern Bauzà va invertir 18.000 euros en cartes per pressionar als pares perquè triessin el castellà com a llengua vehicular dels seus fills (amb molt poc èxit, per cert, especialment a Menorca), n’ha gastat 70.000 més per a nous llibres de text en les variants lingüístiques del català de Balears i ha destinat 400.000 euros a concerts amb centres educatius de l’Opus, quantitat que pot arribar fins als 2,5 milions d’euros (un concert que el  PSIB  ha recorregut per injust i il·legal).

Però mentrestant el PP puja  el nombre d’alumnes per aula, acomiada professors, retira les ajudes a les famílies per transport o per menjadors escolars i fins i tot incompleix el seu propi pla pilot d’Educació Plurilingüe retallant, de forma dràstica, els auxiliars de conversa….mentrestant el Govern Bauzà empra la seva capacitat legislativa per mirar d’emmordassar, d’eliminar la llibertat d’expressió del professorat, el que hauria de ser un lliure exercici de la funció docent… mentrestant la nova llei educativa del Ministre Wert imposa més retallades que significaran una major càrrega econòmica per a les comunitats, un descens del professorat de batxillerat i arts plàstiques, i aplica fórmules que la societat actual ja no hauria de tolerar en qüestions com la religió, la segregació per sexes i el tractament de les llengües

Però en els darrers mesos també hem vist que la pressió social és capaç d’aconseguir canvis, o com a mínim de sacsejar consciències…ens referim a la Iniciativa Legislativa Popular sobre desnonaments, la lluita per aturar el dragat del Port de Maó, a les mobilitzacions per tal que es replantegi l’ampliació de la Carretera General a base de macro-rotondes… també en l’àmbit educatiu ho podem fer. Junts podem aconseguir els nostres objectius.

Dia 9, fes vaga perquè es cobreixin les places de professorat vacant, fes vaga perquè ens pugen les taxes universitàries, fes vaga perquè ens tenen sense calefacció, fes vaga perquè t’imposen el castellà, fes vaga perquè no es separi per sexes a les aules, fes vaga perquè la classe mitja i obrera pugui seguir accedint a la universitat, fes vaga perquè educació per a la ciutadania eduqui en valors humans i de futur, i no conservadors i oxidats, fes vaga perquè les decisions en matèria educativa les prenguin els professionals de l’àmbit o no la Conferència Episcopal…fes vaga perquè evitar tot això és possible si el govern ho vol. Perquè no ens mereixem aquest govern.

 

8 de març, Dia Internacional de la Dona

La necessitat de seguir avançant per a la igualtat entre dones i homes

DiaDeLaDonaDes de fa més d’un segle es commemora el dia 8 de març com el “Dia Internacional de la dona”. Una data que no ha de passar inadvertida per cap dels ciutadans i ciutadanes del planeta, ja que simbolitza una història d’esforç i de lluita de generacions senceres de dones que han intentat, i que continuen treballant per a construir un món més just.

Un món on els drets d’homes i dones siguin iguals, on la “diferència corporal” no sigui una limitació, un planeta en el qual néixer dona no sigui una causa de discriminació sexista.

Existeixen diverses versions respecte al 8 de març com a data per a commemorar els drets de les dones. En la més coneguda d’elles es parla de l’incendi en una fàbrica tèxtil de Nova York l’any 1857 (data que canvia depenent de la font), on més de 100 dones realitzaven una vaga reclamant una jornada laboral de només 10 hores. Durant la protesta les treballadores van ser tancades dins de la fàbrica i es va incendiar de manera intencionada tot l’edifici, acabant amb la vida de totes elles. Per tant aquest dia es considera una manera de recordar la lluita d’aquelles dones que van arriscar la seva vida per reclamar un dret que, els hi corresponia.

Els orígens de la lluita de les dones per la igualtat estan lligats als partits socialistes d’Estats Units i Europa. El primer a integrar les reivindicacions feministes en la política quotidiana va ser el Partit Socialista Nord-americà, que el 28 de febrer de 1909 va instaurar unes jornades de reflexió i acció denominades Woman’s Day, amb l’objectiu de fer campanya pel sufragi universal i contra l’esclavitud sexual. Posteriorment, a l’agost de 1910 a Copenhaguen es va celebrar la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, on es va aprovar per unanimitat proclamar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora com a mètode de lluita i de promoció de la igualtat de drets laborals de les treballadores. Això va ser possible gràcies a un document elaborat per la socialista alemanya Clara Zetkin que perseguia fixar aquesta data com a record i reivindicació de milers de dones que van sofrir desigualtats. Fa més d’un segle Zetkin es va enfrontar a milers de detractors i de polítiques conservadores, amb l’objectiu d’impulsar el moviment femení; reivindicar l’alliberament de les dones i el seu ple desenvolupament com a éssers humans per a la construcció d’una societat socialista i allunyada de les desigualtats De la mateixa manera, la seva companya Róza Luksemburg advertia dels riscos del racisme, la guerra i el sexisme. Van ser aquestes militants socialistes les primeres a lluitar pels drets de les dones.

A partir de la decisió adoptada a la conferència de Copenhaguen, es va celebrar el primer Dia internacional de la Dona el 19 de març de 1911 a diversos països d’Europa. En aquesta primera trobada van assistir més d’un milió de persones, exigint per a les dones el dret a vot, el dret a l’ocupació de càrrecs públics, el dret a la formació professional, el dret al treball i a la no discriminació per ser dona. Però la desigualtat per a les dones seguia sent una cosa quotidiana. Amb els anys es van incorporar noves agrupacions de diferents països que es van sumar a aquesta lluita.

La importància que té per nosaltres, les Joventuts Socialistes de Menorca, recordar la disputa d’aquestes grans dones socialistes per la igualtat de drets entre homes i dones, ens fa sentir orgullosos de la nostra ideologia i dels nostres valors. Saber que van ser aquestes dones i els seus ideals, les que van engegar la considerada revolució més llarga de la història, ens serveix per entendre que formem part d’aquest grup de gent que creu en la igualtat de drets per a tots, malgrat que existeixen altres grups (fins i tot en els poders públics) que encara en aquest segle intenten soscavar la importància del rol de la dona en la societat. La realitat actual ens demostra que queda molt per fer, que fins i tot en les societats modernes occidentals hi ha problemes de desigualtat quant a drets, salaris i responsabilitats. Els governs Socialistes d’Espanya han estat els grans impulsors de la igualtat, i està a la mà dels nostres joves socialistes continuar amb aquesta lluita. SEMPRE ENDAVANT!

 

Joventuts Socialistes de Menorca

Propostes atur juvenil

Sheila Gordo, Miquel Company, Héctor Pons

El passat dissabte 9 de febrer, les Joventuts Socialistes de Menorca vam anunciar en roda de premsa la necessitat que el Consell Insular de Menorca canvïi el rumb de les seves polítiques en matèria de Joventut. A continuació podeu trobar l’enllaç a cadascun dels documents.

D’altra banda, informar-vos que avui dimecres ens hem reunit amb la consellera Herráiz. En els propers dies podreu trobar aquí un resum de la reunió.

Document base on definim la situació dels joves i la necessitat de canviar les polítiques. 

Recull de premsa.