Archive for 17 enero, 2014

Glosa de sa Diada

Una glosa volem fer
per tota sa gent honesta
avui que és dia de festa
Sant Antoni de Gener.
Mos trobareu amb sa protesta
i amb sa festa també.
 
Moltes coses mos han pres
i sabem molt bé qui ha estat
un de molt interessat
que d’història no en sap res.
No te fiquis tu, burgès,
amb sa nostra identitat!!
 
Que sa nostra veu ressoni
fins a dins s’ illa veïna
perquè sa gent menorquina
vol salvar es seu patrimoni
de sa forca del dimoni
que ve enfangat de gomina.

 

BONA DIADA A TOTHOM!

Joventuts Socialistes de Menorca

585px-Bandera_de_Menorca.svg

Ara s’hauran de fer ses loques

El Consell de Ministres va aprovar el passat dia 20 de desembre l’avantprojecte sobre la reforma de la d’Interrupció voluntària de l’embaràs que passa a dir-se “ley de protección de la vida del concebido y de los derechos de la mujer embarazada”. Una passa enrere més en drets. Una passa més cap a aquella Espanya de la qual ens han xerrat els nostres pares on els drets i les llibertats eren molt limitats. Una llei, la més restrictiva d’Europa, que ens durà 25 anys enrere, com tot el que fa aquest Govern. Per sort o per desgràcia, la gran diferència a dia d’avui és que açò ho estem tenint dins d’una democràcia que té com un dels seus valors més importants la defensa dels drets de les persones.

La nova llei és una bufetada a les dones i al seu futur sobre el qual fins ara –i gràcies a una llei impulsada i aprovada per el PSOE- havien pogut decidir. A més, és també una bufetada pels joves, que amb el discurs del Partit Popular, poden arribar a pensar que la llei vigent fins ara era un mètode anticonceptiu més pels joves i que se n’havia fet un mal ús. Se’ns està definint com a persones irresponsables en temes de sexualitat i reproducció. I que no ens enganin. Els joves sabem perfectament les conseqüències i responsabilitats que duu un embaràs i per això volem que aquest es produeixi en el millor moment i en les millors condicions per a la dona.

Tornant als canvis de la nova llei, un dels aspectes més preocupants és que es suprimeixi la interrupció per anomalia fetal i que tot es basi en el risc psicològic de la mare. La interrupció per malformació no és una discriminació cap a les persones amb discapacitats com diu el ministre Gallardón. La interrupció voluntària de l’embaràs és un dret de la mare a decidir sobre el seu futur i el del seu fill en casos en què no podrà, per exemple, atendre les dificultats d’un fill amb discapacitat. Un dret i una decisió que fins ara tenien i prenien les dones i que, a partir d’ara, prendran –en solitari- el ministre i els bisbes.

Per si no era suficient, la nova llei és que sempre ens quedarà fer-nos els bojos. Tot anirà basat en el risc psicològic de la mare, que hauran de confirmar dos professionals externs al procés d’avortament i del centre on es vulgui dur a terme (en el cas de Menorca, per exemple, que no siguin professionals de l’hospital Mateu Orfila). Aquest és un cas anecdòtic, especialment si tenim en compte la situació en què ha deixat la sanitat el Partit Popular: les llargues llistes d’espera que tenim provocaran que moltes dones quedin fora del termini que marca la nova llei.

Aquesta nova llei rebaixarà el nombre de poc més de 100.000 avortaments que hi ha anualment (xifra que ha baixat en el darrer any)? Per suposat que sí, però no perquè aquesta llei conscienciï a la gent sobre la vida i l’avortament, sinó perquè hi haurà qui ho faci en clandestinitat i, per tant, no figurarà a les dades oficials, mares que pariran tot i ser un embaràs de risc, hi haurà mares que ho faran en contra de la seva voluntat i hi haurà mares que, pel fet de tenir prou recursos, es desplaçaran a un altre país per exercir el seu dret a decidir, tal com ja passava en aquest país ja fa anys.

Des de JSMenorca demanem la retirada d’aquesta reforma de la llei. Volem que es segueixi donant el màxim de suport a les dones i que es respectin les seves decisions. Perquè les dones no són ni tontes ni inútils i tenen criteris i motius per prendre una decisió que en cap cas és fàcil, encara que així ho vengui Gallardón.

L’augment de beques del CIMe: compra-venta de titulars.

El Consell Insular de Menorca fa bandera de l’augment de beques per a estudiants menorquins que estudien fora de l’Illa. En total, segons anuncien, la quantia d’aquesta partida augmentarà de 50.000 a 60.000 euros per a l’any 2014.

És un augment que considerem important pel canvi de tendència que representa: en els dos pressupostos anteriors el govern del PP al Consell havia reduït 15 i 10 mil euros respectivament en cada pressupost. És a dir, que havia eliminat 1/3 part de la partida. Ara la incrementa en 10.000 euros i la deixa, encara, amb 15.000 euros menys del que la va trobar. Aquest govern insular no ha suposat, per tant, cap millora per als estudiants sinó tot el contrari: els hi haurà tret, com a mínim 55.000 euros en beques –que és el que ja ens han tret a dia d’avui. Això és, si agafem la partida de 50.000 euros de l’any passat, el mateix que deixar un any sense beques d’estudis del CIMe per als estudiants illencs.

Ens sembla, per tant, que aquest increment de 10.000 euros tenia un objectiu molt clar: vendre un titular que ni els més innocents han comprat.

Ja no es tracta simplement d’incrementar o disminuir beques. Es tracta de ser coherents i de respectar els estudiants. Es tracta, entre d’altres coses, de no ser hipòcrita, perquè augmentar en 10.000 euros unes beques que la pròpia consellera ha titllat de privilegis és, com a mínim, insultant. Es tracta de no tenir la poca vergonya de vendre titulars quan no han mogut una cella per evitar el lamentable decret de beques, que deixa sense beca als alumnes amb notes inferiors a 6,5. Es tracta de tenir, com a mínim, la decència de fer el seguiment a una proposta presentada pel grup socialista i aprovada pel ple del Consell per unanimitat. Es tracta de demanar unes beques de mobilitat per als estudiants menorquins acord amb les despeses que ens suposa estudiar fora de Menorca. Es tracta, en definitiva, de ser polítics decents i no fer unes declaracions com aquestes quan has estat dos anys sense aixecar la veu i retallant la partida de beques de la teva pròpia conselleria:

La voluntat de la Conselleria que dirigeixo és ajudar als estudiants a que puguin augmentar les seves possibilitats de formació”

Si creu, Sra. Baïllo, que amb 10.000 euros aconseguirà assolir aquest objectiu, sàpiga vostè que s’equivoca, perquè ni tan sols els 75.000 euros que hi va destinar a beques l’anterior govern en els darrers pressupostos ni l’aprovació de totes les propostes fetes pel PSOE i que vostès han rebutjat haurien estat suficients per contrarestar la destralada del ministre Wert. Recordem que el PP va vota en contra de l’esmena als PGE sorgida a Menorca i defensada a Madrid pel diputat Garcia Gasulla demanant un tracte just pels estudiants menorquins.

No ens vulgui fer creure vostè, -la mateixa consellera d’Educació que considera que les beques són un privilegi- que té la voluntat d’ajudar als estudiants que, segons vostè, són uns privilegiats. Que creu en els privilegis, n’estem segurs. Que creu en les beques… no s’ho creu ni vostè.