Archive for JSMenorca
MANIFEST PER PALESTINA
Des de les Joventuts Socialistes de Menorca ens veiem amb la obligació moral de pronunciar-nos sobre els darrers esdeveniments ocorreguts a la franja de Gaza. L’assassinat de tres joves israelians el passat 30 de juny, després d’haver estat segrestats, ha desencadenat el que ja s’anomena la Tercera Intifada. Segurament, el segrest dels tres estudiants va ser una resposta a la proposta aprovada pel Govern d’Israel d’ampliar la política d’assentaments i construir 1.500 cases més a Cisjordania i a l’est de Jerusalem.
Per una banda, el passat 8 de juny les forces de seguretat d’Israel van llençar una operació militar que fins avui ha resultat en 501 víctimes palestines. Segons les Nacions Unides, la majoria de les víctimes són civils. Per altra banda, Hamas ha matat 13 soldats Israelians i ha ferit desenes de civils disparant coets des de la franja a les ciutats d’Israel. A més, centenars de persones han fugit de la franja de Gaza ja que la situació és insostenible, incrementant així el nombre de milers de Palestins desplaçats.
Les dues parts estan guiades pels extrems. Tot i així, hi ha moderats a les dues bandes que estan a favor de la resolució pacífica del conflicte. Des de Joventuts Socialistes volem expressar el nostre suport als moderats Israelians i Palestins. Condemnem públicament el terrorisme d’estat del Govern d’Israel, ocupat pel partit conservador Likkud i demanem que s’aturi l’assassinat sistemàtic de civils. També volem condemnar les accions de Hamas, ja que cap tipus de fonamentalisme ajudarà a trobar una solució al conflicte. Només els moderats d’ambdós bàndols poden arribar a negociar una situació de pau. Mentrestant, la situació de violència només fa que polaritzar cada vegada més a la societat.
Per últim, ens agradaria donar forces als Palestins i Israelians residents a Menorca, així com recordar a les comunitats àrabs i jueves que entre tots hem de cercar el diàleg i la pau, rebutjant els extremismes i la violència.
Joventuts Socialistes de Menorca
La importància d’Europa: la joventut pot dissenyar mesures contra l’atur
Per què serveix la Unió Europea? Per quin motiu hem d’anar a votar?…preguntes que tots hem escoltat i que, sovint, queden sense resposta.
Avui podem oferir una resposta clara amb un exemple concret: Europa serveix perquè la joventut de Menorca, i de Balears, tinguem dret a participar en el disseny i desenvolupament de mesures per combatre l’atur .
I així hem començat a fer-ho. En la darrera reunió del Fòrum de la Joventut de Menorca vàrem iniciar el debat per preparar propostes concretes que abordin el problema de l’atur entre la gent jove de l’Illa. Aquest debat s’enceta a partir d’una proposta Socialista aprovada al Parlament sobre el Pla de Garantia Juvenil.
El Pla és un programa europeu que no només lluita contra l’atur dels joves, sinó també afronta les dificultats que tenim per accedir a la formació. Així quan una persona de fins a 25 anys –els Socialistes Europeus vam demanar ampliar-ho fins als 30 anys, però fou rebutjat- porti 4 mesos a l’atur o hagin passat 4 mesos des que acabés l’etapa educativa, l’administració està obligada a facilitar-li una resposta personalitzada: formativa, de contracte laboral o de contracte en pràctiques. En la proposta Socialista també es constata que aquest programa ha d’estar en funcionament, a cadascuna de les Illes, en el segon semestre de 2014.
A més el Parlament també va acordar complir les recomanacions europees que diuen, entre altres coses, que les organitzacions juvenils han de ser consultades i han de participar en el disseny i desenvolupament del Programa. Un compromís traslladat al Consell per la consellera Joana Caules.
Així que, des d’ara, tots els i les joves de Menorca tenim l’oportunitat de dir-hi la nostra per tancar propostes concretes que ens ajudin a sortir de l’atur, a trobar una primera feina o a continuar formant-nos.
Les Joventuts Socialistes de Menorca ja hem començat. En la reunió del Fòrum de la Joventut vam plantejar la possibilitat de crear una xarxa de comunicació entre empresaris i joves que cerquen feina dinamitzada pel Consell; una eina potent on penjar currículum i ofertes de treball només de Menorca
És una idea, només un granet d’arena; entre tots i totes hem d’omplir-ho de contingut. Hi ha doblers per fer-ho. A nivell europeu 6.000 milions –encara que els socialistes proposem triplicar aquesta xifra- i per a Balears 33,5 milions; de manera que a Menorca li haurien de pertocar uns 4 milions d’euros. 4 milions que s’han d’invertir, obligatòriament, amb la participació de la joventut de l’Illa.
Les Joventuts Socialistes de Menorca sempre estarem oberts al diàleg i a la feina conjunta amb les administracions per proposar mesures i arribar a acords en benefici dels i les joves. També volem convidar a totes les organitzacions juvenils a treballar plegats per poder fer propostes conjuntes que farem arribar al Fòrum i a totes les institucions a través dels representants socialistes. Estem a la vostra disposició, el nostre correu és: jsibmenorca@gmail.com
Miquel Company
Secretari General JSM i candidat a les Eleccions Europees
10 raons per oposar-se a l’escultura de l’Atlante
L’agrupació local de Joventuts Socialistes de Maó vol exposar 10 arguments en contra de l’aixecament de l’escultura de l’Atlante:
- Els ciutadans de Maó no tenim cap necessitat d’aquesta escultura. És un demanda de només 60 persones. Entenem, per tant, que si 61 persones demanem que es retiri, s’hauria de retirar.
- La petició d’un grup minoritari de persones es converteix en iniciativa de l’Ajuntament en el moment en què l’accepta, permet instal·lar-la en un espai públic i, a més, la finança. Quin és el criteri per acceptar-la? Polític i responsabilitat de l’alcaldessa. Val a dir, a més, que la proposta inicial dels familiars no incloïa l’escultura sinó, únicament, la restitució d’una antiga placa. L’Ajuntament ha decidit valorar favorablement aquesta petició, ampliar el reconeixement i aixecar-hi una escultura.
- La mala consciència s’evidencia en el moment en què la Batllessa ha tirat endavant aquest projecte sense consultar-lo ni comunicar-lo a l’oposició. És una mostra més de les formes autoritàries i poc democràtiques del govern d’Águeda Reynés.
- L’Atlante era un símbol glorificat durant la dictadura i, per tant, no representa la majoria dels maonesos i maoneses. Si es vol fer un homenatge comú, s’hauria de fer amb un símbol d’unió, significatiu, no amb un referent tant esbiaixat i identificat amb un dels bàndols.
- L’alcaldessa, per tant, pot dir el que vulgui: a qui i què recordarà aquesta escultura és cosa de les persones que la interpreten, dels que la veuen, dels que la sentiran seva i dels que no. No només manca consens, sinó que és un insult i una vergonya per a molts veïns i veïnes.
- No és ètic que l’Ajuntament faci proclames de contenció de la despesa i després financi accions com aquestes, innecessàries, que no suposen cap millora per a la ciutadania i que responen a una minoria molt petita de la població. A més, si l’alcaldessa sabia que seria un tema controvertit –tal com exposa el Diari Menorca de dia 5 de febrer de 2014- per què ho va tirar endavant? Per què li agrada tant crear conflictes?
- L’article 15 de la Llei de Memòria Històrica determina que “las Administraciones públicas, en el ejercicio de sus competencias, tomarán las medidas oportunas para la retirada de escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva, de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la Dictadura. Entre estas medidas podrá incluirse la retirada de subvenciones o ayudas públicas.”
- Ja existeix un monument que commemora tots els morts de la guerra civil. Malgrat que no era així inicialment, el primer Ajuntament socialista de Maó va canviar-li la placa per fer referència a tothom. Quants monuments aspira a tenir la Sra. Reynés?
- Anys enrere, durant el franquisme, “los mártires del Atlante” donaven nom a una zona del Moll de Llevant. Allà s’hi feien misses “en honor a los caídos”. Amb l’entrada a la Democràcia aquest nom es va canviar. Ara, ‘casualment’, el PP ens torna a aquells temps… com amb tantes altres coses.
- La decisió de l’Ajuntament torna a obrir les ferides de moltes persones que van perdre, injustament, i de cada bàndol, als seus familiars. Cadascú pot recordar i cadascú recorda a la seva manera. Així ho han fet familiars de republicans durant desenes d’anys al cementiri de Maó. Altra cosa és el que pretén fer la Batlessa: recordar el que ella vol, quan ella vol i on ella vol: en un espai de totes i tots.
Sra. Batlessa, les Joventuts Socialistes de Maó, per més que ho intentem, no podem comprendre per quin motiu ha decidit reobrir sentiments i patiments tan profunds com els que va causar la Guerra Civil i la repressió franquista. El que sí sabem és que tenim una batllessa que no ens mereixem.
AGRUPACIÓ LOCAL – JOVENTUTS SOCIALISTES DE MAÓ
Glosa de sa Diada
BONA DIADA A TOTHOM!
Joventuts Socialistes de Menorca
Ara s’hauran de fer ses loques
El Consell de Ministres va aprovar el passat dia 20 de desembre l’avantprojecte sobre la reforma de la d’Interrupció voluntària de l’embaràs que passa a dir-se “ley de protección de la vida del concebido y de los derechos de la mujer embarazada”. Una passa enrere més en drets. Una passa més cap a aquella Espanya de la qual ens han xerrat els nostres pares on els drets i les llibertats eren molt limitats. Una llei, la més restrictiva d’Europa, que ens durà 25 anys enrere, com tot el que fa aquest Govern. Per sort o per desgràcia, la gran diferència a dia d’avui és que açò ho estem tenint dins d’una democràcia que té com un dels seus valors més importants la defensa dels drets de les persones.
La nova llei és una bufetada a les dones i al seu futur sobre el qual fins ara –i gràcies a una llei impulsada i aprovada per el PSOE- havien pogut decidir. A més, és també una bufetada pels joves, que amb el discurs del Partit Popular, poden arribar a pensar que la llei vigent fins ara era un mètode anticonceptiu més pels joves i que se n’havia fet un mal ús. Se’ns està definint com a persones irresponsables en temes de sexualitat i reproducció. I que no ens enganin. Els joves sabem perfectament les conseqüències i responsabilitats que duu un embaràs i per això volem que aquest es produeixi en el millor moment i en les millors condicions per a la dona.
Tornant als canvis de la nova llei, un dels aspectes més preocupants és que es suprimeixi la interrupció per anomalia fetal i que tot es basi en el risc psicològic de la mare. La interrupció per malformació no és una discriminació cap a les persones amb discapacitats com diu el ministre Gallardón. La interrupció voluntària de l’embaràs és un dret de la mare a decidir sobre el seu futur i el del seu fill en casos en què no podrà, per exemple, atendre les dificultats d’un fill amb discapacitat. Un dret i una decisió que fins ara tenien i prenien les dones i que, a partir d’ara, prendran –en solitari- el ministre i els bisbes.
Per si no era suficient, la nova llei és que sempre ens quedarà fer-nos els bojos. Tot anirà basat en el risc psicològic de la mare, que hauran de confirmar dos professionals externs al procés d’avortament i del centre on es vulgui dur a terme (en el cas de Menorca, per exemple, que no siguin professionals de l’hospital Mateu Orfila). Aquest és un cas anecdòtic, especialment si tenim en compte la situació en què ha deixat la sanitat el Partit Popular: les llargues llistes d’espera que tenim provocaran que moltes dones quedin fora del termini que marca la nova llei.
Aquesta nova llei rebaixarà el nombre de poc més de 100.000 avortaments que hi ha anualment (xifra que ha baixat en el darrer any)? Per suposat que sí, però no perquè aquesta llei conscienciï a la gent sobre la vida i l’avortament, sinó perquè hi haurà qui ho faci en clandestinitat i, per tant, no figurarà a les dades oficials, mares que pariran tot i ser un embaràs de risc, hi haurà mares que ho faran en contra de la seva voluntat i hi haurà mares que, pel fet de tenir prou recursos, es desplaçaran a un altre país per exercir el seu dret a decidir, tal com ja passava en aquest país ja fa anys.
Des de JSMenorca demanem la retirada d’aquesta reforma de la llei. Volem que es segueixi donant el màxim de suport a les dones i que es respectin les seves decisions. Perquè les dones no són ni tontes ni inútils i tenen criteris i motius per prendre una decisió que en cap cas és fàcil, encara que així ho vengui Gallardón.
L’augment de beques del CIMe: compra-venta de titulars.
El Consell Insular de Menorca fa bandera de l’augment de beques per a estudiants menorquins que estudien fora de l’Illa. En total, segons anuncien, la quantia d’aquesta partida augmentarà de 50.000 a 60.000 euros per a l’any 2014.
És un augment que considerem important pel canvi de tendència que representa: en els dos pressupostos anteriors el govern del PP al Consell havia reduït 15 i 10 mil euros respectivament en cada pressupost. És a dir, que havia eliminat 1/3 part de la partida. Ara la incrementa en 10.000 euros i la deixa, encara, amb 15.000 euros menys del que la va trobar. Aquest govern insular no ha suposat, per tant, cap millora per als estudiants sinó tot el contrari: els hi haurà tret, com a mínim 55.000 euros en beques –que és el que ja ens han tret a dia d’avui. Això és, si agafem la partida de 50.000 euros de l’any passat, el mateix que deixar un any sense beques d’estudis del CIMe per als estudiants illencs.
Ens sembla, per tant, que aquest increment de 10.000 euros tenia un objectiu molt clar: vendre un titular que ni els més innocents han comprat.
Ja no es tracta simplement d’incrementar o disminuir beques. Es tracta de ser coherents i de respectar els estudiants. Es tracta, entre d’altres coses, de no ser hipòcrita, perquè augmentar en 10.000 euros unes beques que la pròpia consellera ha titllat de privilegis és, com a mínim, insultant. Es tracta de no tenir la poca vergonya de vendre titulars quan no han mogut una cella per evitar el lamentable decret de beques, que deixa sense beca als alumnes amb notes inferiors a 6,5. Es tracta de tenir, com a mínim, la decència de fer el seguiment a una proposta presentada pel grup socialista i aprovada pel ple del Consell per unanimitat. Es tracta de demanar unes beques de mobilitat per als estudiants menorquins acord amb les despeses que ens suposa estudiar fora de Menorca. Es tracta, en definitiva, de ser polítics decents i no fer unes declaracions com aquestes quan has estat dos anys sense aixecar la veu i retallant la partida de beques de la teva pròpia conselleria:
“La voluntat de la Conselleria que dirigeixo és ajudar als estudiants a que puguin augmentar les seves possibilitats de formació”
Si creu, Sra. Baïllo, que amb 10.000 euros aconseguirà assolir aquest objectiu, sàpiga vostè que s’equivoca, perquè ni tan sols els 75.000 euros que hi va destinar a beques l’anterior govern en els darrers pressupostos ni l’aprovació de totes les propostes fetes pel PSOE i que vostès han rebutjat haurien estat suficients per contrarestar la destralada del ministre Wert. Recordem que el PP va vota en contra de l’esmena als PGE sorgida a Menorca i defensada a Madrid pel diputat Garcia Gasulla demanant un tracte just pels estudiants menorquins.
No ens vulgui fer creure vostè, -la mateixa consellera d’Educació que considera que les beques són un privilegi- que té la voluntat d’ajudar als estudiants que, segons vostè, són uns privilegiats. Que creu en els privilegis, n’estem segurs. Que creu en les beques… no s’ho creu ni vostè.
La realitat del DECRET DE BEQUES
Davant les mentides reiterades dels governants del PP, ens hem vist motivats a fer aquesta sèrie de diapositives explicatives que penjarem avui, demà i dijous. Podeu trobar tota la informació -i comprovar-ne la seva certesa- en aquests enllaços:
Beques 2011 (darrer govern socialista)
http://www.boe.es/boe/dias/2011/05/21/pdfs/BOE-A-2011-8850.pdf
Beques 2013 (decret actual ministre Wert)
http://www.boe.es/boe/dias/2013/08/03/pdfs/BOE-A-2013-8559.pdf