10 raons per oposar-se a l’escultura de l’Atlante

L’agrupació local de Joventuts Socialistes de Maó vol exposar 10 arguments en contra de l’aixecament de l’escultura de l’Atlante:

  1. Els ciutadans de Maó no tenim cap necessitat d’aquesta escultura. És un demanda de només 60 persones. Entenem, per tant, que si 61 persones demanem que es retiri, s’hauria de retirar.
  1. La petició d’un grup minoritari de persones es converteix en iniciativa de l’Ajuntament en el moment en què l’accepta, permet instal·lar-la en un espai públic i, a més, la finança. Quin és el criteri per acceptar-la? Polític i responsabilitat de l’alcaldessa. Val a dir, a més, que la proposta inicial dels familiars no incloïa l’escultura sinó, únicament, la restitució d’una antiga placa. L’Ajuntament ha decidit valorar favorablement aquesta petició, ampliar el reconeixement i aixecar-hi una escultura.
  1. La mala consciència s’evidencia en el moment en què la Batllessa ha tirat endavant aquest projecte sense consultar-lo ni comunicar-lo a l’oposició. És una mostra més de les formes autoritàries i poc democràtiques del govern d’Águeda Reynés.
  1. L’Atlante era un símbol glorificat durant la dictadura i, per tant, no representa la majoria dels maonesos i maoneses. Si es vol fer un homenatge comú, s’hauria de fer amb un símbol d’unió, significatiu, no amb un referent tant esbiaixat i identificat amb un dels bàndols.
  1. L’alcaldessa, per tant, pot dir el que vulgui: a qui i què recordarà aquesta escultura és cosa de les persones que la interpreten, dels que la veuen, dels que la sentiran seva i dels que no. No només manca consens, sinó que és un insult i una vergonya per a molts veïns i veïnes.
  1. No és ètic que l’Ajuntament faci proclames de contenció de la despesa i després financi accions com aquestes, innecessàries, que no suposen cap millora per a la ciutadania i que responen a una minoria molt petita de la població. A més, si l’alcaldessa sabia que seria un tema controvertit –tal com exposa el Diari Menorca de dia 5 de febrer de 2014- per què ho va tirar endavant? Per què li agrada tant crear conflictes?
  1. L’article 15 de la Llei de Memòria Històrica determina que “las Administraciones públicas, en el ejercicio de sus competencias, tomarán las medidas oportunas para la retirada de escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva, de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la Dictadura. Entre estas medidas podrá incluirse la retirada de subvenciones o ayudas públicas.”
  1. Ja existeix un monument que commemora tots els morts de la guerra civil. Malgrat que no era així inicialment, el primer Ajuntament socialista de Maó va canviar-li la placa per fer referència a tothom. Quants monuments aspira a tenir la Sra. Reynés?
  1. Anys enrere, durant el franquisme, “los mártires del Atlante” donaven nom a una zona del Moll de Llevant. Allà s’hi feien misses “en honor a los caídos”. Amb l’entrada a la Democràcia aquest nom es va canviar. Ara, ‘casualment’, el PP ens torna a aquells temps… com amb ­­­­tantes altres coses.
  1. La decisió de l’Ajuntament torna a obrir les ferides de moltes persones que van perdre, injustament, i de cada bàndol, als seus familiars. Cadascú pot recordar i cadascú recorda a la seva manera. Així ho han fet familiars de republicans durant desenes d’anys al cementiri de Maó. Altra cosa és el que pretén fer la Batlessa: recordar el que ella vol, quan ella vol i on ella vol: en un espai de totes i tots.

Sra. Batlessa, les Joventuts Socialistes de Maó, per més que ho intentem, no podem comprendre per quin motiu ha decidit reobrir sentiments i patiments tan profunds com els que va causar la Guerra Civil i la repressió franquista. El que sí sabem és que tenim una batllessa que no ens mereixem.

AGRUPACIÓ LOCAL – JOVENTUTS SOCIALISTES DE MAÓ

One comment

  1. a.casero dice:

    Me parece que vuestra actitud es digna y elogiable, ya necesitamos que muchos jóvenes se vayan añadiendo en este largo proceso de cambios. Os animo a seguir trabajando por la Justicia social, y que participéis en todos los movimientos sociales, sin miedo y sin reparos. Necesitamos construir y sumar,no perdamos mucho tiempo en competir, que nuestra tarea más urgente es elevar la conciencia crítica ciudadana.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>